Compressietherapie en steunkousenCompressietherapie

Compressietherapie is het aanleggen van een drukverband of steunkousen, en wordt toegepast voor verschillende aandoeningen. Als bv. bij de productie en afvoer van lymfevocht het evenwicht verstoord is door een lymfoedeem, ontstaat ophoping van vocht, doorgaans in de benen. Hierdoor gaan de aders uitzetten en werkt de bloedcirculatie niet meer goed. In de aders zitten namelijk terugslagklepjes die ervoor zorgen dat bloed niet terug naar de voeten zakt; als de aders zijn uitgezet sluiten die klepjes niet meer goed, en krijg je dikke benen. Bij spataders is er een gelijkaardig probleem.

Een drukverband belet ook het ontstaan van grote littekens, bv. na de behandeling van brandwonden of huidtransplantaties, en vermijdt ook het ontstaan van open beenwonden.

Steunkousen

Steunkousen zijn kousen in rekbaar materiaal, die bij het dragen druk uitoefenen op het lichaamsdeel. Ze worden doorgaans toegepast voor de benen, maar bestaan ook voor de armen. Het aantrekken is voor de patiënt soms te moeilijk; een verpleegkundige kan dan helpen, en tegelijk de therapie opvolgen. Voor meer informatie over vlakbrei- en rondbreikousen, drukklassen en maten, zie therapeutische elastische kous.

Dauerbinde

Een dauerbinde is een variant in de compressietherapie. Het woord is Duits, en betekent zoiets als "permanent verband". Het is een zwachtel die min of meer strak gewikkeld wordt om de te behandelen plek, doorgaans een gewricht of ligament. Het voordeel van een dauerbinde is dat de druk plaatselijk kan aangepast worden, en dat deze techniek op alle lichaamsdelen kan toegepast worden. Nadeel is dat een dauerbinde moeilijker aan te brengen is; verpleegkundigen zijn hiervoor opgeleid.

Een arts bepaalt de therapie

Beslis niet zomaar zelf om steunkousen of zwachtel te gebruiken als u dikke benen hebt. Een arts kan bepalen wat de oorzaak is, en welke compressietherapie eventueel is aangewezen. Een ervaren thuisverpleegkundige kan de compressietherapie op de correcte manier toepassen.

Praktisch

Voor meer informatie over vlakbrei- en rondbreikousen, drukklassen en maten, zie therapeutische elastische kous.